Tovább

Hírarchívum


Szept. 28. 2015

Még mindig "Földrajz az egész világ" Az MTA CSFK Földrajztudományi Intézete idén is ott volt a Felfedezők napján

  •  2015. szeptember 28.
Belarus in Maps

Immár harmadik alkalommal rendezték meg a Felfedezők napja című rendezvényt a Millenáris Park D épületében. 2015. május 9-én az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézetének képviseletében testközelből népszerűsíthettük a földrajzot és a földtudományokat a fiatalok körében.

Már az év elején megindult a szervezkedés, a rendezvényt megelőző két hónapban összeszedtük az idei csapatot, illetve elkezdtük előkészíteni a feladatokat. Az idei forgatagban nagyobb szerepet vállaltunk: hétpróba helyszín lettünk, így a résztvevő gyerekek és fiatalok kitüntetett figyelmére számíthattunk. A Felfedezők napját ugyanis egy játékos vetélkedő fogja keretbe, amelynek keretében az érdeklődők különböző feladatokat oldhatnak meg, s hét próba teljesítése esetén jó eséllyel indulhatnak a nap végén a fődíjért, amely idén egy kelet-lengyelországi kalandos utazás volt.

Milyen kihívás elé állítottuk a gyerekeket? Egy többrészes talajfúrót kellett összerakni, de a feladatot egy-két fölösleges alkatész becsempészésével is nehezítettük. A nap egyik fontos hozadéka volt, hogy a társadalomföldrajzos kollégák is megtanulták (bocsánat, felelevenítették) az eszköz összerakását és szétszedését. Emellett sok más játékos feladat is szerepelt a repertoárunkban. A kisebbek földrajzi tárgyú színezővel foglalatoskodhattak, állatok élőhelyét kereshették a világtérképen, különböző vetületeket ábrázoló térképes kirakókkal, memóriajátékokkal bíbelődhettek. A nagyobbak térképtörténeti fejtörőn vehettek részt és földrajzos kvízeken mérhették fel tudásukat. A szakirodalom után érdeklődők könyvstandunknál időzhettek. Nagyon népszerű volt a természetföldrajzos kollégák mikroszkópos bemutatója, ahol a szemcseméret, az ásványok és kőzetek világába kalauzoltuk el a fiatalokat. Persze mindezt interaktív módon, játékosan, megmutatva a fiatalabb korosztálynak, hogy a kutatás és a "tudósok világa" nem is olyan unalmas dolog, mint azt sokan gondolják.