Tovább

Könyvtár - előfizetett szakirodalmi adatbázisok

Az alábbi adatbázisok a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont IP tartományából használhatók teljeskörűen. A legtöbb teljes szövegű adatbázis nyílt hozzáférésű (open access) tartalmakat is kínál, melyek bárhonnan, bárki számára elérhetők.Bibliográfiai adatbázisok
A bibliográfiai adatbázisok a publikációk alapadatait (szerző cím, év, forrásdokumentum, tárgyszavak, absztrakt) tartalmazzák, a citációs adatbázisok ezen felül a közlemények közti kapcsolatokat (hivatkozások) is nyilvántartják és bibliometriai adatokat is tartalmazhatnak. Általában multidiszciplináris adatbázisok. Gyakran közlik a teljes szövegre mutató linkeket is - az ezekhez való hozzáférés azonban a hivatkozott tudományos tartalom előfizetésétől függ.
Szolgáltató: Elsevier
Link: https://www.scopus.com/
Ismertetés: Az Elsevier Scopus szolgáltatása a tudományos szakirodalom legnagyobb absztrakt és idézettségi adatbázisa. Feldolgozza és rendszerezve szolgáltatja a tudományos folyóiratok, könyvek és konferenciaközlemények bibliográfiai adatait. A természettudomány, az orvostudomány, a társadalomtudományok, valamint a művészetek és a humán tudományok területén a világ kutatási eredményeinek átfogó áttekintése révén a Scopus intelligens eszközökkel rendelkezik a kutatás nyomon követésére, elemzésére és vizualizálására.
Szolgáltató: Clarivate Analytics/Thomson Reuters
Link: http://apps.webofknowledge.com/
Ismertetés: A Web of Science (korábban Web of Knowledge) egy online hivatkozáskereső bibliográfiai adatbázis, amelyet jelenleg a Clarivate Analytics (korábban Thomson Reuters) szolgáltat. Elsősorban tudománymetriai kutatásokra és szakirodalom keresésére alkalmas. Segítségével egyes kutatókra történő hivatkozásokat lehet megtalálni, illetve megállapítható egyes kutatócsoportok és –intézetek nemzetközi tudományos világban elfoglalt pozíciója is.


Teljes szövegű adatbázisok
A teljes szövegű (fulltext) adatbázisok a tudományos tartalmak teljes szövegét elérhetővé teszik, a cikkek, tanulmányok olvashatók a szolgáltatók oldalán, ill. le is tölthetők.
Szolgáltató: Arcanum Adatbázis Kft.
Link: http://adtplus.arcanum.hu/
Ismertetés: Több száz folyóirat, szakfolyóirat, évkönyv, heti- és napilap, lexikon és kézikönyv található meg teljes szöveggel a magyar tartalmakat biztosító adatbázisban. Az ADT a 19–20. századi hungarikumok egyik legnagyobb online gyűjteménye, a magyar művelődés-, társadalom- és gazdaságtörténet fontos forrása. A gyűjtemény anyaga nagyrészt 20. századi kiadványokból áll össze, de bőségesen találni 19. századi és ritkábban 21. századi szövegeket is.
Szolgáltató: Scientific Knowledge Services/IOP Publishing
Link: http://iopscience.iop.org
Ismertetés: Az adatbázisban az IOP kiadócsalád összesen több mint 70 természettudományi – elsősorban fizikai – folyóirata érhető el teljes szöveggel.

Szolgáltató: Springer Nature
Nyitólap: http://www.nature.com
Folyóiratcímek A-Z: https://www.nature.com/siteindex
Ismertetés: az adatbázisban a Nature portfólió folyóiratai olvashatók teljes szöveggel.
Szolgáltató: Elsevier
Link: http://www.sciencedirect.com/
Ismertetés: Az Elsevier teljes szövegű multidiszciplináris adatbázisa a legelismertebb tudományos folyóiratok szövegéhez biztosít hozzáférést. Az adatbázisban közel 2500 lektorált folyóirat érhető el, valamint több mint negyedmillió cikk open access, szabadon elérhető. Ingyenes regisztráció után menthetők a keresési előzmények, értesítések állíthatók be.

Szolgáltató: Springer Nature
Link: http://link.springer.com/
Ismertetés: A Springer Nature kiadó teljes szövegű multidiszciplináris adatbázisa 9 millió tanulmányt tartalmaz 1997-től napjainkig. A tartalom elsősorban műszaki-, természet- és orvostudományi területen kiemelkedő, de a társadalomtudományok és más tudományterületek is képviselve vannak benne. Kutatóközpontunkban elérhető a Springer 2017-es Earth & Environmental Sciences e-book csomagja is, mely több mint 400 - teljes szöveggel elérhető - kötetet foglal magába.