Tovább

Hírarchívum


Aug. 14. 2014

Prof. Oren Yiftachel látogatása az MTA CSFK Földrajztudományi Intézetben

  •  2014. augusztus 14.
Oren Yiftachel

2014. augusztus 5-6-án Oren Yiftachel a Ben Gurion Egyetem (Beér Seva, Izrael) professzora az MTA CSFK Földrajztudományi Intézet meghívására, a főigazgatói kutatástámogatási projekt keretében Budapestre látogatott. Oren Yiftachel a politikai földrajz kiemelkedő, nemzetközileg is elismert és méltatott alakja.

Fő kutatási területei a kritikai elméletek körül csoportosulnak (mint például az etnokrácia vagy a posztkolonializmus). Izraeli és nemzetközi példák alapján vizsgálja a terület és a hatalom, kisebbségek és a közpolitikák viszonyát, illetve az etnokratikus társadalmak berendezkedését.

Augusztus 5-én az MTA CSFK FTI Etnikai- és politikai földrajzi kutatócsoportja a Várostérségi és urbanizációs kutatócsoport kollégáival kiegészülve közös workshop keretében mutatta be a kutatócsoportok munkáját. Szó esett az intézményi együttműködés megalapozásáról, közös publikálásról és közös kutatási projektek kidolgozásáról.

Professzor Yiftachel 2014. augusztus 6-án a FUGA-ban tartott nagy érdeklődéssel kísért előadást Izrael/Palesztina politikai földrajzáról, melynek keretében kitért a jelenlegi konfliktus hátterében álló tényezőkre, valamint az esetleges megoldási lehetőségekre is (pl. konföderációs berendezkedés).

Oren Yiftachel