Tovább

Hírarchívum


Okt. 7. 2016.

Az FTI kutatói tanulmányúton jártak Kijevben

  •  2016. október 7.
Belarus in Maps

A Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézet (MTA CSFK FTI) és az Ukrán Tudományos Akadémia Földrajzi Intézete (UTA FTI) 2016 és 2018 között közös kutatásokat végez. A két akadémia közötti bilaterális megállapodás keretében megvalósuló projekt címe: Regionális folyamatok és globális kihívások Ukrajnában és Magyarországon a 2008-as válság óta.

A projekt keretében 2016. szeptember 26-29. között az MTA CSFK FTI részéről két kutató utazott rövid tanulmányútra Kijevbe. A három napos program során Erőss Ágnes és Kovály Katalin felkereste az Ukrán Tudományos Akadémia Földrajzi Intézetét, ahol találkozott annak igazgatójával, Rudenko Leonid Hrihorohiccsal, Marunyák Jevhenija Oleksandrivna tudományos titkárral, illetve Mozhovij Artem Anatolijovics tudományos munkatárssal. Az igen tartalmas szakmai programot az UTA Társadalomföldrajzi Kutatások osztályának vezetője Pidhrusnij Hrihorij Petrovics és Iscsenko Jurij Dmitrovics tudományos segédmunkatárs nemcsak megtervezte, de a terepen kalauzolta is a vendégeket. A felek tárgyaltak a folyamatban lévő kutatásokról és felvázolták a közös jövőbeni munka kereteit és irányait.

A magyar kutatók részt vettek továbbá egy, a kijevi Tarasz Sevcsenko Nemzeti Egyetem Gazdaság- és társadalomföldrajz tanszék vezetője, Kostyantyn Mezencev által szervezett kerekasztal beszélgetésen. A tanszéken működő Gazdasági és politikai problémák regionális kutatása nevű laboratórium munkatársaival együtt, Ukrajna és Magyarország városfejlődési problémáiról, a két ország társadalmi folyamatairól és azok kihívásairól értekeztek.