Tovább

Híreink


okt. 16. 2017

Szakmai látogatás a GRID Arendalnál

  • 2017. október 16.
Belarus in Maps

Az EGT Finanszírozási Mechanizmus Szakmai Látogatás programjának támogatásával az MTA CSFK FTI öt kutatója három napos szakmai programon vett részt a GRID Arendal norvégiai irodájában.

A főként ökológiai problémákkal é s fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kutatást végző és tudást disszemináló szervezetet 1989-ben alapították. Szoros együttműködésben dolgozik többek között az ENSZ Környezetvédelmi Programjával (UNEP).

Nemerkényi Zsombor, Szabó Renáta és Mezei Gáspár kartográfusok a Kartográfiai é s Geoinformatikai Munkacsoport tagjai a háromnapos tréning során többek között az atlaszkartográfia, a tenger- és óceánfenék geomorfológia illetve a dróntérképezés témájában vett részt személyes vagy kiscsoportos konzultáción, tapasztalatcserén.

Szabó Balázs (Urbanizációs és településkörnyezeti kutatócsoport) és Erőss Ágnes (Etnikai-, politikai földrajzi és migrációs kutatócsoport) tagjai az összetett társadalmi mutatók ábrázolása, illetve a társadalmi folyamatok időbeli változásának korszerű térképes megjelenítéséhez kapott segítséget a GRID Arendal csapatától.

A szakmai látogatás az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Ösztöndíj program (HU08) Szakmai Látogatások (M1) HU 08-0109-M1-2016 projekt keretében valósult meg.*

*Az EGT Alapok és a Norvég Alapok révén Izland, Liechtenstein és Norvégia hozzájárul a társadalmi és gazdasági különbségek csökkentéséhez, valamint kedvezményezett országokkal való kétoldalú kapcsolatok erősítéséhez Európában. A három ország az Európai Gazdasági Térségről (EGT) szóló megállapodás révén szorosan együttműködik az EU-val.

A 2009-2014 közötti időszakra az EGT Alapok és a Norvég Alapok támogatási összege 1,79 milliárd euró. A norvég hozzájárulás a teljes összeg 97%-át teszi ki. A támogatásból a nem kormányzati szervezetek, kutatási és felsőoktatási intézmények, valamint a köz- és magánszektor részesülhet a 12 legutóbb csatlakozott EU tagállamban, valamint Görögországban, Portugáliában és Spanyolországban. Széleskörű együttműködés folyik a donor államok szerveivel, és a tevékenységeket várhatóan 2016-ig megvalósítják.

Fő támogatási területek a környezetvédelem és az éghajlatváltozás, kutatás és ösztöndíjak, civil társadalom, egészségügy és gyermekek, a nemek közötti esélyegyenlőség, az igazságosság és a kulturális örökség.