Tovább

Híreink


AUg. 24

Könyvbemutató - megjelent Intézetünk atlaszsorozatának legújabb kötete

  • 2017. augusztus 24.
Belarus in Maps

Az MTA CSFK Földrajztudományi Intézete szeretettel meghívja Önt a Karácsonyi Dávid - Kocsis Károly - Bottlik Zsolt szerkesztette Belarus in Maps című könyv-atlasz bemutatójára.

Az MTA CSFK Földrajztudományi Intézete belarusz-magyar kutatói együttműködésben megjelentette a Belarus in Maps című angol nyelvű könyv-atlasz kiadványát. Az MTA elnökség kezdeményezésére 2005-ben elindított "in Maps" regionális földrajzi könyvsorozat legújabb kötetének célja az Európai Unió keleti szomszédságában fekvő Belarusz (Fehéroroszország) regionális földrajzi szemléletű megismertetése, a belarusz nemzet, társadalom és gazdaság térbeli fejlődéséhez kötődő kérdések bemutatása.

A könyvbemutató részletei:
  • Helyszín: MTA székház, 1. emelet, Felolvasó Terem (V. ker. Széchenyi István tér 9.)
  • Időpont: 2017. szeptember 7. csütörtök, 14:00
A kötetről dióhéjban

Az 1991-ben a Szovjetuniótól függetlenné vált Belarusz a legtöbb európai országgal, köztük Magyarországgal is 25 éve vette fel először a diplomáciai kapcsolatokat. A régió különutasának számító ország - a korábbi elszigetelődésből részben kilépve - 2009 óta részt vesz az EU Keleti Partnerség programjában. Habár Belarusz kapcsán rengeteg a vita, az érzékeny, kényes kérdés tudományos és politikai berkekben egyaránt - ami kihívás elé állít minden objektivitásra törekvő kutatót -, az ország stratégiai jelentősége, tranzitszerepe kétség kívül felértékelődőben van. A legtöbb európai polgárnak ráadásul csak homályos, a napi hírekből leszűrt ismeretei vannak az ország belső viszonyairól.

Mindez indokolttá tette, hogy Belarusz az MTA CSFK Földrajztudományi Intézet által kiadott "in Maps" sorozatban Délkelet-Európa (South East Europe in Maps, 2007), Ukrajna (Ukraine in Maps, 2008) és Magyarország (Hungary in Maps, 2009 és Magyarország térképekben, 2011) után egy önálló kötetet kapjon.

A sorozat legújabb tagja, a Belarus in Maps, több újítást is tartalmaz. Az általános részek mellett az elmúlt majd évtized kutatómunkáját összegző ország-specifikus fejezetek tárják az olvasó elé a belarusz nemzet és nyelvhasználat változásával, a csernobili baleset társadalmi hatásaival és a sajátos gazdasági modellel kapcsolatos kérdéseket. A kötet kiegészült egy tisztán regionális földrajzi, regionális politikai fejezettel, illetve külön foglalkozik a földrajz oktatásban, kutatásban betöltött szerepével is. Egy-egy fontosabb kérdést külön szövegdobozokban mutatnak be a szerzők részleteiben.

A majd száz térképpel és ábrával, illetve fényképekkel is gazdagon illusztrált 200 oldalas kiadvány hasznos lehet nem csak geográfusoknak, közgazdászoknak, politológusoknak, de diplomatáknak, politikusoknak, befektetőknek vagy a térség iránt érdeklődő nagyközönségnek is.