Tovább

Híreink


Júl. 12

Diverzitás és dzsentrifikáció városi terekben

  • 2017. július 12.
Belarus in Maps

Új magyar-lengyel kutatási projekt indult intézetünk részvételével

A Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézet (MTA CSFK FTI) és a Lengyel Tudományos Akadémia Földrajzi és a Térbeli Szerveződés Intézet (IG IPZ PAN) új kutatási projektet kezdett. A három éves kutatás címe "Diversification and gentrification in urban areas. A confrontative analysis" ("Diverzitás és dzsentrifikáció városi terekben. Konfrontatív elemzés"), célja aktuális folyamatok feltárása a két főváros, Varsó és Budapest kiválasztott mikrotereiben. A kutatás a két akadémia közti kétoldalú együttműködés keretében valósul meg.

A kutatás résztvevői: Ewa Korcelli-Olejniczak, Grzegorz Węcławowicz, Filip Piotrowski (IG IPZ PAN) and Szabó Balázs, Szabó Renáta, Tátrai Patrik és Ágnes Erőss (MTA CSFK FTI).

A projekt nyitó rendezvényére Varsóban került sor 2017. június 12-14. között. A kutatócsoportok bemutatkozása után Szabó Balázs tartott előadást Budapest városi tereinek az elmúlt évtizedekben lezajlott funkcionális átalakulásáról. Június 14-én a kutató csoportok terepbejáráson vettek részt a varsói mintaterületen, Varsó Praga Pólnoc nevű kerületében.