Tovább

Hírek


Febr. 28. 2018.

Az Ukrajna-kutatás tíz éve az MTA CSFK Földrajztudományi Intézetében

  •  2018. február 28.
IGU 2014

Immár tíz éves múltra tekintenek vissza az MTA CSFK Földrajztudományi Intézetében végzett ukrán-magyar kutatások.

Az ukrán-magyar akadémiai szintű földrajzi kutatások és kapcsolatok elindítója Karácsonyi Dávid tudományos munkatárs volt, akinek lelkesedése és kitartó munkája nyomán számos konferencia és workshop került megrendezésre Budapesten.

A kutatások eredményeit az MTA CSFK FTI munkatársai számos nemzetközi konferencián (AAG, MiCARD ismertették.

The 7th International Urban Geographies of Post-Communist States Conference : A view on cities from elsewhere, Kyiv & Dnipro with Kryvyi Rih, 26-29 September 2017

Az évek során az ukrán és magyar akadémiák támogatásával megjelent a Ukraine in Maps című kiadvány. Emellett számos társszerzős szakcikket, könyvfejezetet publikáltak az együttműködésben részt vevők ukrán, magyar és angol nyelven:

Karácsonyi D. - Kocsis K. - Kovály K. - Molnár J. - Póti L. (2014): East-West dichotomy and political conflict in Ukraine - Was Huntington right? Hungarian Geographical Bulletin 63/2. 99-134.

Tátrai P. - Erőss Á. - Kovály K. (2017): Kin-state politics stirred by a geopolitical conflict: Hungary's growing activity in post-Euromaidan Transcarpathia, Ukraine. Hungarian Geographical Bulletin 66/3. 203-218.).

A kutatócsoport tagjai részt vettek az MTA CSFK FTI által koordinált EASTmig című, a Nemzetközi Visegrádi Alap által finanszírozott kutatásban is ( http://www.eastmig.mtafki.hu/ ), amely az addig alapvetően város- és regionális földrajzi témájú vizsgálatokat a migráció terén végzett kutatásokkal bővítette ki.

A közös kutatások, kölcsönös szakmai terepmunkák és sokoldalú kapcsolatépítés az ukrán-magyar akadémiai cserekeret és részben a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával valósulhatott meg az elmúlt évtizedben. Örömünkre szolgál, hogy az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Földrajztudományi Intézete mellett a Tarasz Sevcsenkó Nemzeti Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Földrajz-és Földtudományi Intézet Földrajztudományi Központ kollégáival együttműködésben zajlanak a kutatások és a tudományos eredmények disszeminációja.

A tíz éves kutató- és tudományszervező munka eredményeinek bemutatására 2018. február 26-án az MTA CSFK Földrajztudományi Intézetében egy napos workshop került megrendezésre. A rendezvény plenáris előadói Fedinec Csilla (MTA TK Társadalomtudományi Kutatóközpont), Deák András (MTA KRTK Világgazdasági Intézet) és Grygorii Pidgrushnyi (Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia, Földrajzi Intézet) mellett két szekcióban összesen hét előadás hangzott el a városföldrajz, migráció témában.

A Workshop programjának letöltése

Tátrai Patrik
Nataliia Mezentseva
Karácsonyi Dávid
Berki Márton
Ignacy Jóźwiak
Andrei Crivenco
Kostyantyn Mezentsev