Tovább

Híreink


nov. 17.

A városi tér audiovizuális felfedezése: nyári egyetem a CSFK Földrajztudományi Intézete közreműködésével

  • 2022. november 17.
A városi tér audiovizuális felfedezése: nyári egyetem a CSFk Földrajztudományi Intézete közreműködésével

2022. szeptember 11-18. között került megrendezésre a Spotlight nyári egyetem Opoléban, Lengyelországban. A Spotlight arra vállalkozott, hogy feltárja és megmutassa az audiovizualitásban mint kutatási módszerben és mint a kutatási eredmények népszerűsítésének eszközében rejlő lehetőségeket. A nyári egyetem négy kutató ötletéből és együttműködésében valósult meg: Erőss Ágnes geográfus, a CSFK Földrajztudományi Intézetének tudományos munkatársa és az Opole-i Egyetem posztdoktori kutatója, Karina Gaibulina antropológus, Joanna Janikowska filmrendező, és Clara Kleiniger-Wanik vizuális antropológus és filmrendező két évig tervezte a projektet. A Spotlight 2020-ban elnyerte a St.Gallen-i Egyetem, majd 2022-ben az International Visegrad Fund (IVF) Small Grant programjának anyagi támogatását. Utóbbi nemzetközi projekt koordinátora a CSFK.

A nyári egyetem során a világ 10 országából, 8 különböző európai egyetemről érkezett 12 hallgató (6 férfi és 6 nő) intenzív, egyhetes csoportmunkában 4 rövidfilmet készített Opoléban.

A filmeket 2022. szeptember 17-én a Kino Meduza művészmoziban, telt ház előtt mutatták be. A filmvetítést kötetlen beszélgetés követte. Külön örömünkre szolgált, hogy a filmben szereplők is eljöttek a vetítésre és megosztották saját észrevételeiket, élményeiket.

A nyári egyetem mind a hallgatói, mind az IVF projektben résztvevő együttműködő partnerek (Sándor Klapcsik, University of Liberec; León Richvalsky, University of Ss. Cyrill and Methodius in Trnava; Tomás Drobík, University of Ostrava, Kino Lamy Association, Opole, Civil Művek Egyesület, Budapest) visszajelzései alapján sikeres volt.

A filmek és a Spotlight nyári egyetem bekerültek a 20. Opolskie Lamy független filmfesztivál programjába is. A Spotlight nyári egyetemről további információk elérhetők honlapunkon és a Facebookon.

Tervezzük a folytatást!


Az IVF projekt partnerei a Kino Meduzában a filmvetítés után: Klapcsik Sándor, León Richvalsky, Erőss Ágnes, Takács Mária és Tomás Drobík
A Spotlight nyári egyetem résztvevői a Kino Meduzában a vetítés után