Tovább

Híreink


márc. 16.

Közoktatási kör(tér)kép – könyvbemutató Komáromban és Aradon


  • 2023. március 16.
Közoktatási kör(tér)kép – könyvbemutató Komáromban és Aradon

A közelmúltban került sor Intézetünk és a Gondolat Kiadó közös kiadásában megjelent KÖZOKTATÁSI KÖR(TÉR)KÉP – A tanulói létszámok változása a Kárpát-medence külhoni magyar közösségeiben a 2010-es években című kötet komáromi és aradi bemutatójára.

A Tátrai Patrik (CSFK Földrajztudományi Intézet), Ferenc Viktória, Rákóczi Krisztián és Marton János (Nemzetpolitikai Kutatóintézet) szerzőségével megjelent oktatási atlasz a négy legnagyobb lélekszámú külhoni (romániai, szlovákiai, szerbiai és ukrajnai) magyar közösség anyanyelvi oktatásának helyzetét mutatja be a diákok létszámadatain, illetve azok 2010-es években bekövetkezett változásán keresztül.

Komáromban a Felvidéki Magyar Pedagógusház adott otthont a könyvbemutatónak a COMENIUS Pedagógiai Intézet szervezésében, míg Aradon az "Egyiskolás" szórványmegyék, térségek címmel megrendezett kerekasztal-beszélgetés keretében ismerkedhettek a kiadvánnyal az érdeklődők, akik között a szakmai szervezetek, intézményvezetők is képviseltették magukat.

A szerzők a kiadvány főbb eredményei mellett kiemelték a kötet szerves részét képező 90 térképet, melyek települési és regionális szinten ábrázolják a magyar óvodás gyermekek és iskolai tanulók létszámára, arányára vonatkozó adatokat. A bemutatók során főként a szlovákiai és romániai magyar nyelvterületekre vonatkozó fejezetek ismertetésére helyeződött a hangsúly, illetve a társadalmi, gazdasági, demográfiai folyamatokba illeszthető összefüggésekre mutattak rá a szerzők, kiemelve néhány megye jellegzetességeit, egyedi térfolyamatait.

A kötet elektronikus formában szabadon elérhető honlapunkon.

Tátrai Patrik (Fotó: Szalai Erika / Felvidék.ma)
Rákóczi Krisztián (Fotó: Szalai Erika / Felvidék.ma)
A kötet bemutatója Aradon