Tovább

Híreink


szept. 27.

Bemutatták a Kárpátalja mozgásban c. tanulmánykötetet Kárpátalján


  • 2021. szeptember 27.
Belarus in Maps, a CSFK Földrajztudományi Intézet angol nyelvű atlasza – háttérkép a Belaruszban zajló eseményekhez

A Kárpátalja mozgásban: társadalmi változások és interetnikus viszonyok az Euromajdan után c. tanulmánykötet 2020 elején jelent meg a BGA Zrt. kiadó gondozásában, a CSFK Földrajztudományi Intézet, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet és a Momentum Doctorandus Kárpátaljai Magyar Doktorandusz Szervezet közreműködésével. A Földrajztudományi Intézet munkatársai közül Kovály Katalin mint a kötet egyik szerkesztője, míg Tátrai Patrik és Erőss Ágnes mint szerzők vettek részt a kiadvány létrehozásában.

A kötet a szerzőcsapat által az elmúlt öt évben végzett Kárpátaljával kapcsolatos kutatásokat gyűjti egy csokorba (TANDEM 2016 és 2019; SUMMA 2017; kárpátaljai magyar szórványkutatás 2018-2019), amely a tudományosság talaján megmaradva, ámde közérthető módon kívánja bemutatni a régiót, az itt élők hétköznapjait, problémáit, jövőképét.

Noha Budapesten már a megjelenés után sor került egy online és egy fizikai jelenléttel megtartott kötetbemutatóra, Kárpátaljára a járványhelyzet miatt eddig még nem sikerült eljuttatni a kiadványt. Az elmúlt időszakban azonban három kárpátaljai helyszínen is bemutatásra került.

Elsőként 2021. augusztus 10-én Erőss Ágnes a szórványkutatás egyik helyszínén, a Gyertyánligeti Magyar Házban mutatta be a kötetet, amelyet követően a településen forgatott Nem kellett már Lenin című dokumentumfilmet is levetítették.

2021. augusztus 31-én Ungváron tartottak kötetbemutatót, ahol a CSFK FTI munkatársai közül Kovály Katalin és Tátrai Patrik mellett Molnár József, a Beregszászi Főiskola tanszékvezető tanára és Orosz Sándor (Ungvár) vettek részt.

Végezetül 2021. szeptember 21-én Beregszászra is eljutott a kiadvány. A színvonalas rendezvénynek az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium adott otthont, ahol intézetünk munkatársai közül ezúttal is Kovály Katalin és Tátrai Patrik voltak jelen.

A kötetbemutatók alkalmával röviden ismertetésre került a kiadvány létrehozásának motivációja, valamint annak tartalma, kitérve az egyes kutatások főbb eredményeire is. A jó hangulatú beszélgetések során néhány történet, „kulisszatitok” és kedves emlék is felelevenítésre került a szerzők részéről az egyes kutatások, terepmunkák kapcsán.

Mindhárom kötetbemutatót nagy érdeklődés övezte, amelyek után a résztvevők nyomtatott példányokat vihettek haza, azonban a teljes tartalom elektronikusan is elérhető az alábbi linken:

https://bgazrt.hu/karpatalja-mozgasban-tarsadalmi-valtozasok-es-interetnikus-viszonyok-az-euromajdan-utan/

A beregszászi esemény visszanézhető itt: https://www.facebook.com/watch/live/?v=1041334666632366&ref=watch_permalink

A kötetbemutatókkal kapcsolatos további sajtómegjelenések, hírek pedig elérhetőek a Kárpátaljai kutatásokkal foglalkozó honlapon

Beregszászi kötetbemutató
Beregszászi kötetbemutató
Ungvári kötetbemutató
Ungvári kötetbemutató
Kötetbemutató a Gyertyánligeti Magyar Házban