Tovább

Köszöntő

Üdvözöljük a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézetének honlapján, amely nemcsak külsejében, de tartalmában is megújult, s reméljük, a kutatóhelyről még több hasznos információt nyújt.


A CSFK Értéknyilatkozata

Kattintson ide a CSFK Értéknyilatkozatának letöltéséhez.


Főbb projektjeink önálló honlapjai


Card image cap

Magyarország Nemzeti Atlasza

A Magyar Nemzeti Atlasz projekt honlapja.


Card image cap


Kárpátalja-kutatások

Intézetünk már több mint 20 éve végez Kárpátaljával kapcsolatos kutatásokat.


Card image cap

Geohidrobma projekthonlap

Egyes endokrin diszruptorok kockázatai és kockázatcsökkentési módszerek a budapesti várostérségben.

Card image cap


"In Maps" atlaszsorozat

Intézetünk könyvsorozatának honlapja, ahol mindegyik atlasz teljes szöveggel elérhető.

Intézeti publikációk (MTMT)

Híreink


Dec. 20. 2021

Újabb nemzetközi szakmai elismerésben részesült Magyarország Nemzeti Atlasza – a Társadalom című kötet angol változata megkapta a Nemzetközi Térképészeti Kiállítás közönségdíját

 •   2021. december 20.
Újabb nemzetközi szakmai elismerésben részesült Magyarország Nemzeti Atlasza

A Nemzetközi Térképészeti Társulás (International Cartographic Association) által 2021. december 13-18. között Firenzében tartott 30. Nemzetközi Térképészeti Konferenciához (International Cartographic Conference) kötődően ismét megszervezte a Nemzetközi Térképészeti Kiállítást, amelyen az elmúlt két év jelentősebb kartográfiai műveit mutatták be.

Okt. 15. 2021

„A Kölcseyből a turizmuskutatás útján” - Michalkó Gábor tudományos-ismeretterjesztő előadása az MTA Középiskolai Alumni Program keretében

 •   2021. október 15.
A Kölcseyből a turizmuskutatás útján - előadás

Michalkó Gábor, a CSFK Földrajztudományi Intézet tudományos tanácsadója és a Budapesti Corvinus Egyetem Marketing Intézet professzora az MTA Középiskolai Alumni Program keretében 2021. október 13-án „A Kölcseyből a turizmuskutatás útján” címmel tudományos-ismeretterjesztő előadást tartott egykori alma máterének diákjai számára, amelynek során bemutatta a kutatói életpálya szépségeit, viszontagságait, ismertette legfrissebb kutatásainak közérdeklődésre számot tartó eredményeit. Az MTA Középiskolai Alumni Program célkitűzése, hogy a mára kutatóvá érett egykori diákok segítségével vigye közelebb a továbbtanulás előtt álló fiatalokhoz a tudományos gondolkodás értékeit. A mellékelt képen a bemutatott előadás nyitó diája és a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban 34 éve érettségizett előadó osztálytablója látható.

Szept. 27. 2021

Bemutatták a Kárpátalja mozgásban c. tanulmánykötetet Kárpátalján

 •   2021. szeptember 27.
Kárpátalja mozgásban - kötetbemutatók

A Kárpátalja mozgásban: társadalmi változások és interetnikus viszonyok az Euromajdan után c. tanulmánykötet 2020 elején jelent meg a BGA Zrt. kiadó gondozásában, a CSFK Földrajztudományi Intézet, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet és a Momentum Doctorandus Kárpátaljai Magyar Doktorandusz Szervezet közreműködésével. A Földrajztudományi Intézet munkatársai közül Kovály Katalin mint a kötet egyik szerkesztője, míg Tátrai Patrik és Erőss Ágnes mint szerzők vettek részt a kiadvány létrehozásában.

Szept. 17. 2021

VIII. Magyar Turizmusföldrajzi Szimpózium a turizmus válságjelenségeiről

 •   2021. szeptember 17.
Agronomy

A CSFK Földrajztudományi Intézet, a Magyar Földrajzi Társaság és az MTA X. Földtudományok Osztálya Társadalomföldrajzi Bizottság Turizmusföldrajzi Albizottsága társszervezésében került sor 2021. szeptember 17-én a VIII. Magyar Turizmusföldrajzi Szimpóziumra. Az esemény központi témáját a Covid-19 világjárvány következtében kialakult válság szolgáltatta. A 2007 óta a páratlan években megrendezésre kerülő tudományos tanácskozás-sorozat fő szervezője és házigazdája a Kodolányi János Egyetem. A budapesti megnyitón többek között Kocsis Károly, a CSFK Földrajztudományi Intézet igazgatója köszöntötte a résztvevőket, Michalkó Gábor tudományos tanácsadó szervezőként, az absztrakt kötet szerkesztőjeként és előadóként is aktív szerepet vállalt a rendezvény sikeres lebonyolításában. Munkatársunk, Farkas Jácint az OTKA K134877 intézeti projekt résztvevőjeként a jó válságáról tartott filozófiai aspektusú előadást.

Febr. 22. 2021

Az ATOMKI 2021 januárjában a "hónap cikkének" választotta az Agronomy c. szakfolyóiratban megjelent, kutatónk vezetésével készült cikket

 •   2021. február 22.

Az ATOMKI osztályvezetőinek testülete a CSFK Földrajztudományi Intézet kutatója, Zacháry Dóra vezetésével készült és 2020 december utolsó napjaiban megjelent "Carbon Isotope Measurements to Determine the Turnover of Soil Organic Matter Fractions in a Temperate Forest Soil" (Zacháry et al 2020. Agronomy 2020, 10, 1944) közleményt 2021 január hónap legjobb intézeti közleményének választotta.
A cikk szabadon hozzáférhető az alábbi linken: https://doi.org/10.3390/agronomy10121944

Dec. 22. 2020

Megjelent folyóiratunk, a Hungarian Geographical Bulletin 2020/4-es száma

 •   2020. december 22.
Nov. 2 2020

Katasztrófák demográfiája

 •   2020. november 2.
Katasztrófák demográfiája

Az ausztráliai Charles Darwin University és a CSFK Földrajztudományi Intézet több éves szakmai együttműködésének eredményeként megjelent a The Demography of Disasters – Impacts for Population and Place című kötet a Springer kiadónál.
Az angol nyelvű könyv 13 fejezet keretében 23 nemzetközi szinten elismert szerző által tárgyalja a katasztrófák és a demográfiai folyamatok közötti összefüggéseket. Az amerikai, ausztrál, japán, magyar, német, orosz, svéd és ukrán kutatók által jegyzett fejezetek témái a bozóttüzek miatti elnéptelenedéstől a trópusi ciklonokon és hőhullámokon át egészen a nukleáris katasztrófákig terjednek.
A teljes kötet szabadon letölthető (open access) a Springer kiadó honlapjáról: https://doi.org/10.1007%2F978-3-030-49920-4
A kiadvány bemutatására Budapesten szervezett nemzetközi konferencia a koronavírus-katasztrófa miatt egyelőre elhalasztásra került.

Okt. 5 2020

Sikeres gyakornoki munkát zárt Csontos Gábor a CSFK Földrajztudományi Intézetben

 •   2020. október 5.
Sikeres gyakornoki munkát zárt Csontos Gábor a CSFK Földrajztudományi Intézetben

Az NKFIH támogatásával a Földrajztudományi Intézet munkájában vett részt Csontos Gábor 2020. július 1. és szeptember 30. között. Csontos Gábor a Cambridge-i Egyetemen végzett geográfus, jelenleg a London School of Economics (LSE) politikaelmélet szakán tanul.
Gábor az intézetben zajló, a Nemzetközi Visegrádi Alap által támogatott, a Brexit hatásait vizsgáló projektbe kapcsolódott be. Feladata az volt, hogy a teljes egészében kvalitatív módszertannal (interjúk) zajló kutatást kvantitatív adatgyűjtéssel és elemzéssel egészítse ki. Gábor a Nagy-Britanniában élő magyarok számáról, demográfiai helyzetéről gyűjtött és elemzett adatokat a brit és magyar statisztikai adatok felhasználásával. A Csontos Gábor által összeállított adatbázis fontos kiegészítése lett a projektnek és a jövőben lehetővé teszi az adatok nyomon követését.
A CSFK FTI-ben végzett munkáját az NKFIH 2020-1.2.1-GYAK – Az Egyesült Királyságban, Németországban, és Ausztriában egyetemi tanulmányokat folytató magyar hallgatók hazai nyári gyakorlatának támogatása című pályázat keretében valósult meg.

Aug. 31. 2020

Különdíjat nyert Erőss Ágnes, az FTI munkatársának dokumentumfilmje

 •   2020. augusztus 30.
Születtünk mint magyarok

A hatodik alkalommal megrendezett Kulturális Filmek Fesztiválján különdíjat nyert Erőss Ágnes (tudományos munkatárs, CSFK FTI) és Takács Mária rendező rövidfilmje. Az öt és fél perces alkotás címe Születtünk mint magyarok és a kárpátaljai Gyertyánligeten élő szórvány magyar közösség kulturális életéről és a közösségszervezésről villant fel epizódokat.
A film (a többi döntős versenyfilmmel együtt) megtekinthető az alábbi linken:

Aug. 24. 2020

Belarus in Maps, a CSFK Földrajztudományi Intézet angol nyelvű atlasza – háttérkép a Belaruszban zajló eseményekhez

 •   2020. augusztus 24.
Belarus in Maps

Miért tüntetnek fehér-piros-fehér zászlók alatt Belaruszban? Lesz-e „Majdan” ott is? Miért Belarusz és nem Fehéroroszország? Mennyire jelentős az orosz kisebbség Belaruszban? Milyen szoros történelmi szálak kötik Litvániát Belaruszhoz?
Ha szeretne többet tudni a másodszomszédunkban zajló események hátteréről, ajánljuk figyelmébe a CSFK Földrajztudományi Intézet által jegyzett „in Maps” regionális földrajzi könyvsorozat tagjaként 2017-ben kiadott Belarus in Maps atlaszunkat.

Júl. 17. 2020

Történetek Kárpátaljáról: a CSFK Földrajztudományi Intézet munkatársainak kötet- és dokumentumfilm-bemutatója

 •   2020. július 17.
Kárpátalja mozgásban

2020. július 14-én került sor a budapesti Domus „Collegium Hungaricum”-ban a Történetek Kárpátaljáról c. rendezvényre, amelynek során intézetünk munkatársai mutatták be az elmúlt években végzett kutatómunkájuk gyümölcsét. A program a CSFK Földrajztudományi Intézet, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet, valamint a Momentum Doctorandus kárpátaljai magyar doktoranduszszervezet közreműködésével valósult meg.

Jún. 30. 2020

Megjelent folyóiratunk, a Hungarian Geographical Bulletin 2020/2-es száma

 •   2020. június 30.
Ápr. 21. 2020

Kutatóink közreműködésével megjelent és online is elérhető a Kárpátalja mozgásban: társadalmi változások és interetnikus viszonyok az Euromajdan után c. kötet (szerk. Ferenc Viktória - Kovály Katalin)

 •   2020. április 21.
Kárpátalja mozgásban

Az elmúlt három év során több olyan kutatási projekt valósult meg a CSFK Földrajztudományi Intézet munkatársai, valamint más magyarországi és kárpátaljai kutatók együttműködésében, amelyek empirikus vizsgálatok alapján nyújtanak betekintést a Kárpátaljai hétköznapokba.
A Kárpátaljára fókuszáló TANDEM 2016, TANDEM 2019, SUMMA 2017 és a 2018-ban megkezdődött kárpátaljai magyar szórványkutatás azon folyamatok mélyreható vizsgálatát tették lehetővé, melyek az Euromajdan után bontakoztak ki Kárpátalján, és amelyek gyökeresen átalakították a helyi lakosság mindennapjait. Tekintve a téma aktualitását és jelentőségét, a kötet szerzői fontosnak tartották, hogy a szóban forgó kutatások eredményeit ne csak a szűken vett szakma, hanem minél szélesebb közönség is megismerhesse szerte a Kárpát-medencében. Éppen ezért látták indokoltnak egy olyan kötet megjelentetését, melyben mind a négy kutatás eredményei egy helyen olvashatók. A kutatások módszertani leírása és főbb eredményeinek bemutatása mellett, a kötet terepleírásokat, színes ábrákat, diagramokat, fotókat, interjúrészleteket is gazdagon tartalmaz, melyek a terepkutatás izgalmasabb momentumaiba, illetve a kárpátaljai hétköznapok egyes vonatkozásaiba, a helyi jellegzetességekbe nyújtanak bepillantást.
A kiadvány célja tehát – a kutatások eredményeinek közlésén túl – a kárpátaljai magyar lakosságot érintő problémák, társadalmi-politikai folyamatok, a kárpátaljai hétköznapok bemutatása azon olvasók számára, akik szeretnék jobban megismerni a Kárpát-medence ezen régióját vagy kárpátaljaiként szülőföldjüket.
A kötet szerzői:
Erőss Ágnes, Kovály Katalin, Tátrai Patrik (CSFK Földrajztudományi Intézet, Budapest)
Ferenc Viktória, Rákóczi Krisztián (Nemzetpolitikai Kutatóintézet, Budapest)
Molnár József (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Beregszász)
Orosz Sándor (Ungvár)

Ismertető a kiadó honlapján
Tartalomjegyzék letöltése
A teljes kötet letöltése

Ápr. 15. 2020

Nedves piacok Ázsiában – a fő ok a koronavírus-katasztrófa hátterében?

 •   2020. április 15.
Nedves piacok Ázsiában

A koronavírus pandémia közepette rengeteg szó esik az ún. nedves piacokról, mivel a Kínában fekvő Vuhan egyik ilyen piacát tekintik a mostani járvány kiindulópontjának. De valóban a sajátos kínai gasztronómia tekinthető-e a főbűnösnek a mostani krízisben, illetve valóban óriási kockázatot jelentenek-e ezek a nedves piacok az emberiség számára? A kérdés körüljárására a katasztrófa-tudományban kibontakozó „társadalmi sebezhetőség” iskola kínál egy alternatív megközelítést. Kutatónk, Karácsonyi Dávid, a Katasztrófák demográfiája (The Demography of Disasters, Springer, megjelenés alatt) című kötet szerkesztőjének tudomány-népszerűsítő cikke a Földgömb Geogulliver blogján.

Ápr. 2. 2020

Megjelent folyóiratunk, a Hungarian Geographical Bulletin 2020/1-es száma

 •   2020. április 2.
Márc. 12. 2020

Társadalmi folyamatok a kárpátaljai magyar szórványban - kutatóink előadása az ELTE Márton Áron Kollégium szakestjén

 •   2020. március 12.
Nem kellett már Lenin

Az ELTE Márton Áron Szakkollégiumának márciusi MÁSz-szakestjén Intézetünk kutatói, Tátrai Patrik, Kovály Katalin és Erőss Ágnes „Társadalmi folyamatok a kárpátaljai magyar szórványban” című előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

Febr. 26. 2020

Dokumentumfilm készült a CSFK Földrajztudományi Intézetében zajló Kárpátalja-kutatás keretében

 •   2020. február 26.
Nem kellett már Lenin

Nem kellett már Lenin. Ez a címe annak a dokumentumfilmnek, amely a Máramarosi havasok lábánál fekvő, festői szépségű Gyertyánliget szórvány magyar közösségének a rendszerváltás előtti és utáni életébe enged bepillantást. A CSFK Földrajztudományi Intézetének kutatói, Erőss Ágnes, Kovály Katalin és Tátrai Patrik, 2017 óta végeznek terepkutatást Kárpátalja jelenlegi társadalmi folyamatairól. A dokumentumfilm ezen kutatás egyik terepén készült, a helyi lakosok részvételével.

Dec. 28. 2019

Megjelent folyóiratunk, a Hungarian Geographical Bulletin 2019/4-es száma

 •   2019. dec. 28.
Okt. 9. 2019

A Nemzetközi Földrajzi Unió (IGU) Commission on the Dynamics of Economic Spaces bizottságának minikonferenciája Intézetünk szervezésében

 •   2019. október 9.
IGU CDES Konferencia

A Nemzetközi Földrajzi Unió (IGU) Commission on the Dynamics of Economic Spaces bizottsága 2019. október 2-4. között Budapesten, az MTA székházában tartotta éves minikonferenciáját "Rethinking Economic Geography in the Era of the Fourth Industrial Revolution: Manufacturing, Entrepreneurship, Employment and Industry 4.0" címmel.

Okt. 3. 2019

"Selected studies on landscape degradation in Hungary" címmel megjelent folyóiratunk, a Hungarian Geographical Bulletin 2019/3-as száma

 •   2019. október 3.
Szept. 23. 2019

VII. Magyar Turizmusföldrajzi Szimpózium - Intézetünk társszervezésében

 •   2019. szeptember 23.
VII. Turizmusföldrajzi Szimpózium

A CSFK Földrajztudományi Intézet, a Magyar Földrajzi Társaság és az MTA X. Földtudományok Osztálya Társadalomföldrajzi Bizottság Turizmusföldrajzi Albizottsága társszervezésében került sor 2019. szeptember 20-án a VII. Magyar Turizmusföldrajzi Szimpóziumra. Az immár több mint egy évtizedes múltra visszatekintő tudományos tanácskozás-sorozat fő szervezője és házigazdája a Kodolányi János Egyetem. A budapesti megnyitón többek között Kocsis Károly, a CSFK Földrajztudományi Intézet igazgatója köszöntötte a résztvevőket, Michalkó Gábor tudományos tanácsadó szervezőként, az absztrakt kötet szerkesztőjeként és előadóként is aktív szerepet vállalt a rendezvény sikeres lebonyolításában.

Júl. 23. 2019

Magyarország Nemzeti Atlasza Természeti Környezet című kötetének angol kiadása megkapta a legrangosabb nemzetközi szakmai kitüntetést

 •   2019. július 23.
MNA szakmai kitüntetés

A Nemzetközi Térképészeti Társulás (International Cartographic Association) 2019. július 15-20. között Tokióban tartotta a kétévente megrendezésre kerülő Nemzetközi Térképészeti Konferenciát (International Cartographic Conference - ICC). A rendezvény keretein belül hagyományosan megszervezett International Cartographic Exhibition mindig az előző két év legjelentősebb kartográfiai alkotásait mutatja be egy előzetes válogatást követően. A nemzetközi szakmai zsűri hét kategóriában díjazta az elmúlt két évben megjelent műveket. Az "Atlasz" kategóriában az I. helyet Magyarország Nemzeti Atlasza Természeti Környezet c. kötet angol kiadása nyerte.

Júl. 2. 2019

"Soil data collection, mapping and interpretation" címmel megjelent folyóiratunk, a Hungarian Geographical Bulletin 2019/2-es száma

 •   2019. július 2.
Ápr. 3. 2019

Örömmel értesítjük az érdeklődőket, hogy megjelent folyóiratunk, a Hungarian Geographical Bulletin 2019/1-es száma

 •   2019. április 3.