Tovább

Солідарність з Україною

Від імені всієї академічної спільноти Інституту географії Науково-дослідницького центру астрономії та наук про Землю рішуче засуджуємо безпрецедентну агресію проти незалежної України.
Ми висловлюємо повну солідарність з народом України та із науковою спільнотою, з тими колегами, з якими у нас багаторічні робочі стосунки, з якими нас пов’язують спільні дослідження, польові роботи та публікації.
Академічна спільнота Інституту географії Науково-дослідницького центру астрономії та наук про Землю намагатиметься надати всю можливу допомогу, яка може знадобитися в цій важкій ситуації.
Угорська академічна спільнота з Вами!
Інститут географії Науково-дослідницького центру астрономії та наук про Землю, Будапешт

Szolidaritás Ukrajnával

A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézete minden munkatársa nevében határozottan elítéljük a független Ukrajna elleni, példátlan agressziót.
Teljes szolidaritásunkat fejezzük ki Ukrajna népével és a tudományos közösséggel, azokkal a kollégákkal, akikkel évtizedes munkakapcsolatot ápolunk, közös kutatások, terepmunkák és publikációk kötnek össze minket.
A CSFK Földrajztudományi Intézet igyekszik minden segítséget megadni, amely ebben a helyzetben szükséges lehet.
A magyar akadémiai közösség veletek van!
Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, Földrajztudományi Intézet, Budapest

In solidarity with Ukraine

On behalf of the entire academic community of Geographical Institute Research Centre for Astronomy and Earth Sciences we express our strong condemnation of the unprecedented act of aggression against independent Ukraine.
We declare our full solidarity with the people of Ukraine, and with the academic community, the fellow-colleagues with whom we have been engaged in joint research, publishing, and field work for decades.
The academic community of Geographical Institute Research Centre for Astronomy and Earth Sciences wishes to provide all possible assistance that might be needed in this situation.
The Hungarian academic community stands by you!
Geographical Institute Research Centre for Astronomy and Earth Sciences, Budapest

In solidarity with Ukraine
Köszöntő

Üdvözöljük a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézetének honlapján, amely nemcsak külsejében, de tartalmában is megújult, s reméljük, a kutatóhelyről még több hasznos információt nyújt.


A CSFK Értéknyilatkozata

Kattintson ide a CSFK Értéknyilatkozatának letöltéséhez.


Főbb projektjeink önálló honlapjai


Card image cap

Magyarország Nemzeti Atlasza

A Magyar Nemzeti Atlasz projekt honlapja.


Card image cap


Kárpátalja-kutatások

Intézetünk már több mint 20 éve végez Kárpátaljával kapcsolatos kutatásokat.


Card image cap

Geohidrobma projekthonlap

Egyes endokrin diszruptorok kockázatai és kockázatcsökkentési módszerek a budapesti várostérségben.

Card image cap


"In Maps" atlaszsorozat

Intézetünk könyvsorozatának honlapja, ahol mindegyik atlasz teljes szöveggel elérhető.

Intézeti publikációk (MTMT)

Híreink


Jún. 8. 2022

Nemzetközi szemináriumon vettek részt az FTI kutatói a lengyelországi Opoléban

 •   2022. június 8.
Nemzetközi szemináriumon vettek részt az FTI kutatói a lengyelországi Opoléban

2022. május 30-án a CSFK Földrajztudományi Intézet (FTI) kutatói, Erőss Ágnes, Kovály Katalin, Szabó Balázs és Tátrai Patrik a Contemporary issues of regional studies from an international perspective c. nemzetközi workshopon vettek részt az Opolei Egyetem Regionális Tanulmányok Tanszékének szervezésében.

Jún. 8. 2022

Az FTI kutatóinak szervezésében megtartották az orosz-ukrán háború hátteréről és kárpátaljai vetületeiről szóló sajtónyilvános konferenciát

 •   2022. június 8.
Az FTI kutatóinak szervezésében megtartották az orosz-ukrán háború hátteréről és kárpátaljai vetületeiről szóló sajtónyilvános konferenciát

2022. május 26-án az MTA Székházában sajtónyilvános konferenciát tartottak a CSFK Földrajztudományi Intézet (FTI) kutatóinak szervezésében. Erőss Ágnes, Karácsonyi Dávid, Kocsis Károly, Kovály Katalin és Tátrai Patrik, a Kárpátaljával és Ukrajnával évek óta foglalkozó kutatócsapat tagjai fontosnak tartották, hogy a médiában eddig háttérbe szorult geográfiai aspektusok mentén is megvilágítsák a kérdéskört. Így Karácsonyi Dávid az orosz-ukrán háború földrajzi hátteréről, míg Kocsis Károly annak etnikai vetületeiről tartott előadást az eseményen, rávilágítva arra, hogy milyen fontos szerepet játszanak a természet- és településföldrajzi viszonyok, a nyelv-etnikai aspektusok egy fegyveres konfliktus során.

 • Tovább olvasom
 • Máj. 25. 2022

  Az orosz-ukrán háború háttere és kárpátaljai vetületei - sajtónyilvános konferencia

  •   2022. május 25.
  Az orosz-ukrán háború háttere és kárpátaljai vetületei

  Az ELKH CSFK Földrajztudományi Intézet Kárpátaljával és Ukrajnával foglalkozó kutatócsoportja sajtónyilvános konferenciát tart 2022. május 26-án, csütörtökön 14 órától az MTA székházban.

  Márc. 2. 2022

  Ukrajna - Putyin torkán akadva

  •   2022. március 2.
  Ukrajna - Putyin torkán akadva

  Senki sem gondolta volna igazán komolyan, hogy a Kreml vezetői valóban meglépik Ukrajna invázióját. Február 24.-ig úgy tűnt, hogy minden az 1945 óta jól ismert mederben zajlik: erőfitogtatás, idegek háborúja, ahol az ágyúk nem dörögnek, legalábbis Európában nem. Azon a napon azonban minden megváltozott, és mindent újra kell értékelnünk, amit az európai és globális biztonságról gondolunk.
  Az ukrajnai orosz invázió kezdetének eseményei alapján ráadásul mára világossá vált, hogy a Kreml stratégái egy rövid, gyors akcióra készültek. Ukrajna azonban Putyin torkán akadt, mind a 2014 óta eltelt idő, mind a terep, mind Ukrajna méretbeli dimenziói ellene dolgoztak.
  Írásában ezeket a tényezőket veszi sorra Karácsonyi Dávid kollégánk a geográfus látásmódjával, ami a napi sajtóban megjelenő katonai, geopolitikai és gazdasági elemzésekhez nyújthat háttérismereteket az olvasó számára.

  Dec. 20. 2021

  Újabb nemzetközi szakmai elismerésben részesült Magyarország Nemzeti Atlasza – a Társadalom című kötet angol változata megkapta a Nemzetközi Térképészeti Kiállítás közönségdíját

  •   2021. december 20.
  Újabb nemzetközi szakmai elismerésben részesült Magyarország Nemzeti Atlasza

  A Nemzetközi Térképészeti Társulás (International Cartographic Association) által 2021. december 13-18. között Firenzében tartott 30. Nemzetközi Térképészeti Konferenciához (International Cartographic Conference) kötődően ismét megszervezte a Nemzetközi Térképészeti Kiállítást, amelyen az elmúlt két év jelentősebb kartográfiai műveit mutatták be.

  Okt. 15. 2021

  „A Kölcseyből a turizmuskutatás útján” - Michalkó Gábor tudományos-ismeretterjesztő előadása az MTA Középiskolai Alumni Program keretében

  •   2021. október 15.
  A Kölcseyből a turizmuskutatás útján - előadás

  Michalkó Gábor, a CSFK Földrajztudományi Intézet tudományos tanácsadója és a Budapesti Corvinus Egyetem Marketing Intézet professzora az MTA Középiskolai Alumni Program keretében 2021. október 13-án „A Kölcseyből a turizmuskutatás útján” címmel tudományos-ismeretterjesztő előadást tartott egykori alma máterének diákjai számára, amelynek során bemutatta a kutatói életpálya szépségeit, viszontagságait, ismertette legfrissebb kutatásainak közérdeklődésre számot tartó eredményeit. Az MTA Középiskolai Alumni Program célkitűzése, hogy a mára kutatóvá érett egykori diákok segítségével vigye közelebb a továbbtanulás előtt álló fiatalokhoz a tudományos gondolkodás értékeit. A mellékelt képen a bemutatott előadás nyitó diája és a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban 34 éve érettségizett előadó osztálytablója látható.

  Szept. 27. 2021

  Bemutatták a Kárpátalja mozgásban c. tanulmánykötetet Kárpátalján

  •   2021. szeptember 27.
  Kárpátalja mozgásban - kötetbemutatók

  A Kárpátalja mozgásban: társadalmi változások és interetnikus viszonyok az Euromajdan után c. tanulmánykötet 2020 elején jelent meg a BGA Zrt. kiadó gondozásában, a CSFK Földrajztudományi Intézet, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet és a Momentum Doctorandus Kárpátaljai Magyar Doktorandusz Szervezet közreműködésével. A Földrajztudományi Intézet munkatársai közül Kovály Katalin mint a kötet egyik szerkesztője, míg Tátrai Patrik és Erőss Ágnes mint szerzők vettek részt a kiadvány létrehozásában.

  Szept. 17. 2021

  VIII. Magyar Turizmusföldrajzi Szimpózium a turizmus válságjelenségeiről

  •   2021. szeptember 17.
  Agronomy

  A CSFK Földrajztudományi Intézet, a Magyar Földrajzi Társaság és az MTA X. Földtudományok Osztálya Társadalomföldrajzi Bizottság Turizmusföldrajzi Albizottsága társszervezésében került sor 2021. szeptember 17-én a VIII. Magyar Turizmusföldrajzi Szimpóziumra. Az esemény központi témáját a Covid-19 világjárvány következtében kialakult válság szolgáltatta. A 2007 óta a páratlan években megrendezésre kerülő tudományos tanácskozás-sorozat fő szervezője és házigazdája a Kodolányi János Egyetem. A budapesti megnyitón többek között Kocsis Károly, a CSFK Földrajztudományi Intézet igazgatója köszöntötte a résztvevőket, Michalkó Gábor tudományos tanácsadó szervezőként, az absztrakt kötet szerkesztőjeként és előadóként is aktív szerepet vállalt a rendezvény sikeres lebonyolításában. Munkatársunk, Farkas Jácint az OTKA K134877 intézeti projekt résztvevőjeként a jó válságáról tartott filozófiai aspektusú előadást.

  Febr. 22. 2021

  Az ATOMKI 2021 januárjában a "hónap cikkének" választotta az Agronomy c. szakfolyóiratban megjelent, kutatónk vezetésével készült cikket

  •   2021. február 22.

  Az ATOMKI osztályvezetőinek testülete a CSFK Földrajztudományi Intézet kutatója, Zacháry Dóra vezetésével készült és 2020 december utolsó napjaiban megjelent "Carbon Isotope Measurements to Determine the Turnover of Soil Organic Matter Fractions in a Temperate Forest Soil" (Zacháry et al 2020. Agronomy 2020, 10, 1944) közleményt 2021 január hónap legjobb intézeti közleményének választotta.
  A cikk szabadon hozzáférhető az alábbi linken: https://doi.org/10.3390/agronomy10121944