Tovább

Köszöntő

Üdvözöljük a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézetének honlapján, amely nemcsak külsejében, de tartalmában is megújult, s reméljük, a kutatóhelyről még több hasznos információt nyújt.


A CSFK Értéknyilatkozata

Kattintson ide a CSFK Értéknyilatkozatának letöltéséhez.


Főbb projektjeink önálló honlapjai


Card image cap

Magyarország Nemzeti Atlasza

A Magyar Nemzeti Atlasz projekt honlapja.


Card image cap


"In Maps" atlaszsorozat

Intézetünk könyvsorozatának honlapja, ahol mindegyik atlasz teljes szöveggel elérhető.


Card image cap

"Geohidrobma" projekthonlap

Egyes endokrin diszruptorok kockázatai és kockázatcsökkentési módszerek a budapesti várostérségben.
Intézeti publikációk (MTMT)

Híreink


Dec. 28. 2019

Megjelent folyóiratunk, a Hungarian Geographical Bulletin 2019/4-es száma

 •   2019. dec. 28.
Okt. 9. 2019

A Nemzetközi Földrajzi Unió (IGU) Commission on the Dynamics of Economic Spaces bizottságának minikonferenciája Intézetünk szervezésében

 •   2019. október 9.
IGU CDES Konferencia

A Nemzetközi Földrajzi Unió (IGU) Commission on the Dynamics of Economic Spaces bizottsága 2019. október 2-4. között Budapesten, az MTA székházában tartotta éves minikonferenciáját "Rethinking Economic Geography in the Era of the Fourth Industrial Revolution: Manufacturing, Entrepreneurship, Employment and Industry 4.0" címmel.

Okt. 3. 2019

"Selected studies on landscape degradation in Hungary" címmel megjelent folyóiratunk, a Hungarian Geographical Bulletin 2019/3-as száma

 •   2019. október 3.
Szept. 23. 2019

VII. Magyar Turizmusföldrajzi Szimpózium - Intézetünk társszervezésében

 •   2019. szeptember 23.
VII. Turizmusföldrajzi Szimpózium

A CSFK Földrajztudományi Intézet, a Magyar Földrajzi Társaság és az MTA X. Földtudományok Osztálya Társadalomföldrajzi Bizottság Turizmusföldrajzi Albizottsága társszervezésében került sor 2019. szeptember 20-án a VII. Magyar Turizmusföldrajzi Szimpóziumra. Az immár több mint egy évtizedes múltra visszatekintő tudományos tanácskozás-sorozat fő szervezője és házigazdája a Kodolányi János Egyetem. A budapesti megnyitón többek között Kocsis Károly, a CSFK Földrajztudományi Intézet igazgatója köszöntötte a résztvevőket, Michalkó Gábor tudományos tanácsadó szervezőként, az absztrakt kötet szerkesztőjeként és előadóként is aktív szerepet vállalt a rendezvény sikeres lebonyolításában.

Júl. 23. 2019

Magyarország Nemzeti Atlasza Természeti Környezet című kötetének angol kiadása megkapta a legrangosabb nemzetközi szakmai kitüntetést

 •   2019. július 23.
MNA szakmai kitüntetés

A Nemzetközi Térképészeti Társulás (International Cartographic Association) 2019. július 15-20. között Tokióban tartotta a kétévente megrendezésre kerülő Nemzetközi Térképészeti Konferenciát (International Cartographic Conference - ICC). A rendezvény keretein belül hagyományosan megszervezett International Cartographic Exhibition mindig az előző két év legjelentősebb kartográfiai alkotásait mutatja be egy előzetes válogatást követően. A nemzetközi szakmai zsűri hét kategóriában díjazta az elmúlt két évben megjelent műveket. Az "Atlasz" kategóriában az I. helyet Magyarország Nemzeti Atlasza Természeti Környezet c. kötet angol kiadása nyerte.

Júl. 2. 2019

"Soil data collection, mapping and interpretation" címmel megjelent folyóiratunk, a Hungarian Geographical Bulletin 2019/2-es száma

 •   2019. július 2.
Ápr. 3. 2019

Örömmel értesítjük az érdeklődőket, hogy megjelent folyóiratunk, a Hungarian Geographical Bulletin 2019/1-es száma

 •   2019. április 3.
Dec. 21. 2018

"Perspectives of quantitative analysis in modern physical and landscape geography" címmel megjelent folyóiratunk, a Hungarian Geographical Bulletin 2018/4-es száma

 •   2018. december 21.
Dec. 19. 2018

Intézetünk kiadásában angol nyelven is megjelent Magyarország nemzeti atlaszának Természeti környezet című kötete

 •   2018. december 19.
Magyarország Nemzeti Atlasza 2. : természeti környezet

National Atlas of Hungary: Natural environment címmel, Intézetünk kiadásában angol nyelven is megjelent Magyarország nemzeti atlaszának 2. kötete.

Nov. 22. 2018

Konferencia a kárpátaljai szórványról

 •   2018. november 22.
 Konferencia a kárpátaljai szórványról

2018. november 15-én, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet szervezésében immár hagyományosan megrendezett szórvány napi konferencián az MTA CSFK Földrajztudományi Intézetének munkatársai mutatták be a nagyszabású kárpátaljai szórványkutatás főbb eredményeit.

Okt. 05. 2018

"Creative economy in post-socialist countries" címmel megjelent folyóiratunk, a Hungarian Geographical Bulletin 2018/3-as száma

 •   2018. október 05.
Szept. 27. 2018

Intézetünk kiadásában megjelent Magyarország nemzeti atlaszának Természeti környezet című kötete

 •   2018. szeptember 27.
Magyarország Nemzeti Atlasza 2. : természeti környezet

2018. szeptember 27-én mutatták be a Magyar Tudományos Akadémia Székházában Magyarország Nemzeti Atlasza új kiadásának Természeti környezet című kötetét. A kiadvány az MTA és a Kormány együttműködésében valósult meg.

Szept. 21. 2018

Meghívó

 •   2018. szeptember 21.
Magyarország Nemzeti Atlasza 2. : természeti környezet

Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézete tisztelettel meghívja az Érdeklődőket Magyarország Nemzeti Atlasza Természeti környezet című kötetének bemutatójára, mely 2018. szeptember 27-én, 11 órakor az MTA székház nagytermében lesz. További részletek a meghívóban olvashatók.

Szept. 18. 2018

Prof. Kertész Ádám 70 éves

 •   2018. szeptember 18.
Kertész Ádám 70 éves

Intézetünk kutatóprofesszor emeritusát ünnepeltük 70. születésnapja alkalmából. Kertész Ádám 1972-ben kezdte pályafutását az MTA Földrajztudományi Kutatóintézetében. Kiemelkedő tudásának, szervezőkészségének és nyelvtudásának köszönhetően hamar a nemzetközi tudományos élet elismert képviselője lett. Tanított Trier-i és Párizsi egyetemeken. 1996 óta az ESSC (European Society for Soil Conservation) alelnöke, 2006-2008 között az ISCO (International Soil Conservation Organization) elnöke volt. Munkájának köszönhetően az intézet számos meghatározó nemzetközi projektben vett részt. Tanított az ország legtöbb egyetemén, jelenleg az Eszterházy Károly Egyetem kutató professzora. 2011-ben a természetföldrajz területén végzett, nemzetközileg is számon tartott tudományos, oktatói és tudományszervezői tevékenysége elismeréseként a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozatában részesült. Az Egerben rendezett ülésen a tudományterület jeles képviselői tartottak előadásokat, ezzel is tisztelegve professzor úr munkássága előtt.

Jún. 30. 2018

Megjelent folyóiratunk, a Hungarian Geographical Bulletin 2018/2-es száma

 •   2018. június 30.
Máj. 9. 2018

Intézetünk idén is részt vett a Felfedezők Napján

 •   2018. május 9.
Felfedezők napja 2018

2018. április 28-án, a Millenáris B csarnokában várta idén az érdeklődőket a több évre visszatekintő, népszerű rendezvény, a Felfedezők Napja. Intézetünk idén is önálló standdal képviseltette magát, ahol a játékos kedvűek - kicsik és nagyok egyaránt - próbára tehették gyakorlati és elméleti tudásukat.

Márc. 9. 2018

Sor került a lengyel-magyar akadémiai kutatás második konzorciumi találkozójára

 •   2018. március 9.

2018. március 5-8 között sor került a lengyel-magyar akadémiai kutatási projekt második teljes konzorciumi találkozójára. A "Diversification and gentrification in urban areas. A confrontative analysis" / "Diverzitás és dzsentrifikáció városi terekben. Konfrontatív elemzés" címet viselő három éves kutatási projekt soron következő workshopján problémaorientált előadásokat hallgattak a résztvevők. Ewa Korcelli Olejniczak a városi diverzitás, szolidaritás és lokális kötődés témájáról beszélt, míg Erőss Ágnes Balizs Dániellel (BME) közösen, a vizsgálati területen végzett nyelvi tájkép elemzés eredményeit mutatta be. Szabó Balázs és Szabó Renáta Ursynow és a Pók utcai lakótelep összehasonlító kutatásának lehetséges témáit és térképi megjelenítését mutatta be. Ezt követően a résztvevők megállapodtak a közös publikáció szerkezetében és irányvonalában. 2018. március 7-én a kutatócsoport tagjai terepbejáráson vettek részt a budapesti mintaterületen, a 8. kerületben és összevetésként a 9. kerület rehabilitációs területére is ellátogattak. A projekt soron következő találkozójára áprilisban kerül sor Varsóban.

Márc. 8. 2018

A University of Lleida geográfus hallgatóinak látogatása az MTA CSFK Földrajztudományi Intézetben

 •   2018. március 8.
Geography students from University of Lleida

A University of Lleida (Katalónia, Spanyolország) geográfus hallgatóinak húsz fős csoportja 2018. március 5-én látogatást tett az MTA CSFK Földrajztudományi Intézetében. A Prof. Joan Ganau Casas és Prof. Pedro Fraile Pérez de Mendiguren vezette mesterszakos hallgatókból álló csoport március 5-én előadásokat hallgatott meg majd vezetett túrán vett részt Budapest történelmi belvárosában.

Febr. 28. 2018

Az Ukrajna-kutatás tíz éve az MTA CSFK Földrajztudományi Intézetében

 •   2018. február 20.
Ten years of Ukraine studies

Immár tíz éves múltra tekintenek vissza az MTA CSFK Földrajztudományi Intézetében végzett ukrán-magyar kutatások. Az ukrán-magyar akadémiai szintű földrajzi kutatások és kapcsolatok elindítója Karácsonyi Dávid tudományos munkatárs volt, akinek lelkesedése és kitartó munkája nyomán számos konferencia és workshop került megrendezésre Budapesten.

Febr. 20. 2018

Erőss Ágnes látogatása a római Tor Vergata Egyetemen

 •   2018. február 20.
Ágnes Erőss

2018. február 12 és 18. között Erőss Ágnes, az MTA CSFK FTI kutatója egy hetes szakmai látogatáson járt a római Tor Vergata Egyetemen. A Tor Vergata Egyetem kutatójával, Alessandro Riccivel a szakmai kapcsolat 2015-ben, a Budapesten megrendezett EUGEO konferencián indult.

Jan. 8. 2018

Tudományos emlékülés Zámbó László geográfus, karsztkutató tiszteletére

 •    2018. jan. 8.
II. Turizmus és biztonság nemzetközi konferencia

A kísérleti geomorfológia egyik legkreatívabb művelője tiszteletére rendezett emlékülésen 43 oktató és kutató vett részt az ország különböző egyetemeiről és kutatóhelyeiről. 11 előadás hangzott el a Földrajzi Bizottságok és a Geomorfológiai Albizottság tagjai tolmácsolásában. Intézetünk munkatársai közül Kocsis Károly, Schweitzer Ferenc és Kis Éva tartott előadást.

Dec. 6. 2017

Intézetünk a "II. Turizmus és biztonság" nemzetközi tudományos konferencia szervezői között

 •    2017. dec 6.
II. Turizmus és biztonság nemzetközi konferencia

2017. december 1-jén az MTA CSFK Földrajztudományi Intézet társszervezésében került sor Zalakaroson a II. "Turizmus és biztonság" nemzetközi tudományos konferencia megtartására. A rangos tanácskozáson Michalkó Gábor, intézetünk tudományos tanácsadója "A totális turizmus biztonsági aspektusai" címmel tartott plenáris előadást.

A képen a társszervezők képviseletében (balról jobbra) Michalkó Gábor kutatócsoport-vezető (MTA CSFK Földrajztudományi Intézet), Gelencsér András rektor (Pannon Egyetem), Birkner Zoltán kampuszigazgató (Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusz), Princzinger Péter vezérigazgató-helyettes (Magyar Turisztikai Ügynökség), Janza Frigyes ny. r. vezérőrnagy (Magyar Rendészettudományi Társaság) és Német József r. ezredes (Rendőrség Tudományos Tanácsa).

Nov. 24. 2017

Mestertanár Aranyérem Michalkó Gábornak

 •    2017. november 24.
Michalkó Gábor

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2017. november 20-án a XXXIII. OTDK ünnepi záróülése keretében a magyar felsőoktatás műhelyeiben folyó diáktudományos tevékenységet támogató, színvonalas és eredményes munkájáért Michalkó Gábornak, az MTA CSFK Földrajztudományi Intézet tudományos tanácsadójának Mestertanár Aranyérem kitüntetést adott át az MTA Székház Dísztermében.

Nov. 23. 2017

Megjelent Schweitzer Ferenc: Tanulmányok a geomorfológia, a geokronológia, a hidrogeográfia és a Marskutatás területéről c. kötete

 •    2017. november 23.
Belarus in Maps

Az MTA CSFK Földrajztudományi Intézet legújabb, vélhetően széles érdeklődést kiváltó kiadványában a szerző magas szakmai színvonalon, ugyanakkor közérthető módon tárja az Olvasó elé több évtizedes felszínalaktani, földtörténeti és vízföldrajzi kutatásainak legfontosabb eredményeit.

Okt. 25. 2017

Beszámoló az MTA Természetföldrajzi Tudományos Bizottság Geomorfológiai Albizottságának Geomorfológiai Terepkonferenciájáról

 •    2017. november 23.
Belarus in Maps

Az MTA Természetföldrajzi Tudományos Bizottság Geomorfológiai Albizottsága 2017. október 20-21-én rendezte meg albizottsági üléssel egybekötött Geomorfológiai Terepkonferenciáját az Ipoly-Karancs-Medves térségében (Szervező: Kis Éva, az albizottság elnöke, Kiss Tímea, az albizottság titkára és Horváth Gergely az albizottság és az FM Geopark Bizottság tagja).

Okt. 18. 2017

VI. Magyar Turizmusföldrajzi Szimpózium - Intézetünk társszervezésében

 •    2017. október 18.
6. Magyar Turizmusföldrajzi Konferencia

Az MTA CSFK Földrajztudományi Intézet társszervezésében került sor 2017. október 6-án a VI. Magyar Turizmusföldrajzi Szimpóziumra. Az immár egy évtizedes múltra visszatekintő tudományos tanácskozás-sorozat házigazdája a Kodolányi János Főiskola, társszervezője a Magyar Földrajzi Társaság. A budapesti megnyitón többek között Kocsis Károly igazgató köszöntötte a résztvevőket, Michalkó Gábor pedig Rátz Tamarával közös plenáris előadásban mutatta be a konferencia központi témájával egyező, Turizmus 3.0 - Totális turizmus című kutatásának eredményeit.

Okt. 16. 2017

Szakmai látogatás a GRID Arendalnál

 •    2017. október 16.
 Szakmai látogatás a GRID Arendalnál

Az EGT Finanszírozási Mechanizmus Szakmai Látogatás programjának támogatásával az MTA CSFK FTI öt kutatója három napos szakmai programon vett részt a GRID Arendal norvégiai irodájában. A főként ökológiai problémákkal és fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kutatást végző és tudást disszemináló szervezetet 1989-ben alapították. Szoros együttműködésben dolgozik többek között az ENSZ Környezetvédelmi Programjával (UNEP).

Szept. 8. 2017

Belarus in Maps - megjelent Intézetünk atlaszsorozatának legújabb kötete

 •    2017. szeptember 8.
Belarus in Maps

Az Európai Unió keleti szomszédságában fekvő, ám mégis kevéssé ismert Belarusz (Fehéroroszország) regionális földrajzi szemléletű megismertetése a célja az MTA CSFK Földrajztudományi Intézet népszerű sorozata tagjaként megjelent, mintegy száz térképet és ábrát tartalmazó új, angol nyelvű kötetnek, amelyet csütörtökön mutattak be az MTA Székházában. Az atlaszok immár online is elérhetők.

Szept. 7. 2017

Az MTA CSFK Földrajztudományi Intézet kutatója Európa földrajztudósainak élén

 •    2017. szeptember 7.
Kovács Zoltán

Az Európa földrajzi társaságait összefogó ernyőszervezet, az EUGEO brüsszeli kongresszusán a szervezet közgyűlése Kovács Zoltánt, intézetünk kutatóprofesszorát választotta elnökének.

Aug. 24. 2017

Intézetünk nemzetközi szakmai workshop-ot rendez 2017. szeptember 8-án

 •    2017. augusztus 24.
Kovács Zoltán

International Workshop on Regional Geography címmel Intézetünk nemzetközi szakmai workshop-ot rendez

Júl. 12. 2017

Diverzitás és dzsentrifikáció városi terekben - új magyar-lengyel kutatási projekt indult intézetünk részvételével

 •    2017. július 12.
Kovács Zoltán

Diverzitás és dzsentrifikáció városi terekben - új magyar-lengyel kutatási projekt indult intézetünk részvételével

A Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézet (MTA CSFK FTI) és a Lengyel Tudományos Akadémia Földrajzi és a Térbeli Szerveződés Intézet (IG IPZ PAN) új kutatási projektet kezdett.

Jún. 2. 2017

Bevásárlóturizmus, a láthatatlan turizmus ékköve - Kutatónk előadása az M5 Mindenki akadémiája című műsorában

 •    2017. június 2.
Kovács Zoltán

Az MTA CSFK Földrajztudományi Intézet kutatócsoport-vezetője, Michalkó Gábor tartott előadást az M5 csatorna Mindenki Akadémiája című műsorában, Bevásárlóturizmus, a láthatatlan turizmus ékköve címmel.

Máj. 3. 2017

Tudománynépszerűsítés a Felfedezők Napján

 •    2017. május 3.
Felfedezők Napja 2017

2017. április 29-én ötödik alkalommal vehettek részt az érdeklődők a Felfedezők Napja című programsorozaton, melyet a szokásos helyszínen, a Millenáris D épületében rendeztek meg. Az eseményen Intézetünk is képviseltette magát.

Ápr. 10. 2017

Kutatónk, Michalkó Gábor témavezetésével Ilyés Noémi (BCE) "Turizmus Budapest árnyékában: láthatatlan turisták Szentendrén" című OTDK dolgozata 1. helyezést ért el

 •    2017. április 10.

Az MTA CSFK Földrajztudományi Intézetében 2012-2016 között megvalósított "Magyarország láthatatlan turizmusa: a nem konvencionális turisztikai mobilitás társadalmi, gazdasági és környezeti vonatkozásainak vizsgálata" című OTKA K100953 kutatási program (témavezető: Michalkó Gábor) keretében Ilyés Noémi (Budapesti Corvinus Egyetem) által elkészített "Turizmus Budapest árnyékában: láthatatlan turisták Szentendrén" című dolgozat I. helyezést ért el a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Közgazdaságtudományi Szekciójának Turizmusgazdaságtan Tagozatában a 2017. április 6-8. között Győrben megtartott eseményen.

Jan. 31. 2017

Új kutatás-fejlesztési projekt indult a budapesti várostérség egyes szennyezéseinek felmérésére és a környezeti kockázatok csökkentésére

 •    2017. január 31.
Geohidrobma

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap több mint egymilliárd forintos támogatásával, a Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Program (NVKP; projekt azonosító: NVKP_16-1-2016-0003) keretében nagyszabású kutatás-fejlesztési projekt kezdődött Budapest és a várost körülvevő ingázási zóna népesség-dinamikájával, illetve a lakossági fogyasztás által okozott egyes szennyezésekkel kapcsolatban.

Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (MTA CSFK) Földrajztudományi Intézete vezetésével, az MTA CSFK Földtani és Geokémiai Intézet, a gödöllői Szent István Egyetem, az Aquaprofit Zrt. és az UTB Envirotec Zrt. részvételével zajló programban innovatív módszerekkel vizsgálják a budapesti várostérség népességének mozgását, a talajba és a várostérség vizeibe jutó szennyezések tér-idő dinamikáját és ezek hatásait.